Uppteckning nummer LMV-N1285a

Titel: Gamla föreställningar om björnen

Meddelare: Hemmansägare J. Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Björnen har 12 mans makt och 10 mans vett. - Han är farlig för kvinnor, som går havande med gossebarn - river ut fostret, ty han ser i det en blivande fiende. - Varmt björnblod är bra att dricka, ty man erhåller därigenom björnens mod - Björngalla, satt på brännvin, har ansetts vara ett ypperligt medel mot "styng" i bröstet / början till lunginflamation/ likaså björnister, som man smälte och dels drack, dels smorde med. - Björnbetarna ha varit lyckosamma att ha med sig på jakt, synnerligast om de varit urgrävda, så att de kunnat användas till krutmått. - Då björnen ligger i ide, har han i ändtarmen likasom en propp av lav och barr den s.k. "björntöppen" Om någon brukar väta under sig på nätterna, skall man giva honom av denna "stöpp" i kaffe eller brännvin, så blir det bra med honom. - Med tillhjälpt av björnhjärtat kan man vinna, vilken kvinna man önskar. Man delar hjärtat i fyra delar. Den ena delen äter man man själv upp, den andra ställer man om att den åtrådda får äta upp, den tredje gömmer man hemma hos sig och den fjärde delen av hjärtat gömmer man i flickans gård. De fyra delarna ska ovillkorligen söka sig tillsammans, har de trott. - Skrivkarlar har varit ytterst begivna på att få tag på benet ur björnens manslem för att ha det till pennskaft. - Går man ut för att jaga björn och möter en kvinna, är det bäst vända, ty man får i alla händelser intet; mansmöte däremot bådar lycka.